Föreningar till beslutsfattare: ”Glöm inte bort friidrotten”

Seppo Järvelä, ordförande för GIF:s friidrottssektion, kallade stadens friidrottsföreningar till ett möte för att se till att deras röst hörs då hybridarenan diskuteras.
Foto: Jonas Brunnström/Arkiv Seppo Järvelä, ordförande för GIF:s friidrottssektion, kallade stadens friidrottsföreningar till ett möte för att se till att deras röst hörs då hybridarenan diskuteras.

Friidrottsfolket nämns sällan då hybridarenan i Karleby diskuteras. Det vill föreningarna i regionen få en ändring på.

Friidrottsföreningarna i Karleby samlades för att diskutera deras sits i den hybridarena som verkar kunna bli verklighet i Idrottsparken. Då arenaplanerna synas är det nästan alltid ändå från ett bollsportsperspektiv.

Fotbollen, som ska få sin egen stadion i samband med bygget, är förstås i fokus, men också innebollsporter som volleyboll och innebandy, som förväntas bli huvudanvändarna inomhus i arenan, får sina röster hörda. Nu senast anslöts dessutom ishallen till hybridarenaprojektet.

För friidrottens del verkar det ändå lite oklart vad som kommer att förverkligas. Det ser ut som att det kan bli en löparbana på 100 meter, vilket inte skulle förbättra friidrottens inomhusträningsförhållanden alls, då den nuvarande Idrottsgården från 1960-talet har en lika lång bana. Det är inga bra förhållandena för friidrottare som årligen springer, hoppar, och kastar hem FM-medaljer till sin hemstad.

– Det ska nu byggas för generationer framåt, och för sådana barn som inte fötts ännu. Beslutsfattarna borde se över varje idrottsgrens önskemål, och se till att inte friidrotten glöms bort, säger GIF:s friidrottssektions ordförande Seppo Järvelä.

Seppo Järvelä framhåller att de inte bara är friidrottsfolket som kan dra nytta av en ordentlig löparbana.
Foto: Tom Johanson/arkivSeppo Järvelä framhåller att de inte bara är friidrottsfolket som kan dra nytta av en ordentlig löparbana.

Sju friidrottsföreningar i staden – Gamlakarleby Idrottsförening, Kokkolan Veikot, Kokkolan Työväen Urheilijat, Ykspihlajan Reima, Kälviän Tarmo, Lohtajan Veikot och Ullavan Kilpa har lämnat in en skrivelse till staden där de kräver att deras röster ska höras och att friidrotten får en plats i den arbetsgrupp som planerar arenan.

De nämnda föreningarna har i dag 306 registrerade friidrottare i sina led.

Friidrottsföreningarna föreslår att arenan borde få en 300 meter lång löparbana, prestationsplatser för hoppgrenar, en kulstötningsring samt en tillräckligt hög stavhoppningsplats. 

– Om det nu görs för småskaligt harmar det i åratal. De spelplaner som behövs för bollsporterna ryms bra innanför det område som en 300 meter lång löparbana kräver.

Seppo Järvelä poängterar att det inte bara är friidrotten som kan dra nytta av en ordentlig löparbana, utan att detta är något som alla grenar vinner på. Och inte bara tävlingsidrottare, utan också motionärer, pensionärer och skolbarn. 

Friidrottsfolket understryker också att det inte bara är Karleby som skulle behöva en ordentlig arena vintertid. Det finns flera förhållandevis stora friidrottsföreningar inom närregionen. I dagsläget är de närmaste ordentliga anläggningar i Vasa, Kuortane och Uleåborg. Karleby skulle bli en uppsamlingsort för ett stort område.

– Alla kan använda en löparbana, och en sådan behövs inomhus. Sporterna är inte säsongsbetonade som tidigare, utan utövas året runt. Därför är det viktigt att också friidrotten kan utövas i bra förhållanden hela året, säger Järvelä. Johan Prest /ÖT

Kategorier:
Friidrott Startsidan