Ärevarvet. GIF-löparna samlade in cirka 11.000 euro

Gamlakarleby Idrottsförening nådde sitt mål med råge då man genomförde sitt Ärevarv på fredag kväll på Köukarberget.

GIF:s Ärevarv nådde sitt mål. 34 löpare samlade in nästa 11.000 euro. (Foto: Tom Johanson)

Sammanräkningen som gjordes på kvällen visade att man närmar sig 11.000 euro. Friidrottssektionens ordförande Seppo Järvelä säger att han är mycket mycket nöjd och tacksam över att GIF:arna ställer upp i denna penninginsamling. Han säger att summan ännu kan stiga då en del insamlingslistor ännu ligger ute.

– Det har varit mycket osäkerhet kring arrangemanget beroende på coronapandemin. Vädret såg även hotfullt ut, men lite före startskottet upphörde regnet. Till slut var det idealiska förhållande. Jag måste säga att jag är lättad nu när jag ser resultatet.

På startlinjen stod 34 löpare i olika åldrar. Dessutom var en del av insamlarna förhindrade att delta i själva löpningen. Håkan Prest visade igen att gammal är äldst. Med sina drygt 3.500 euro toppar han insamlarlistan.

Lasse Korkiala och Håkan Prest representerade åldersklassen 70+. (Foto: Tom Johanson)

Han berättar att han har ett stamgäng som han vänder sig varje år. En del nya kommer till och någon faller bort. 

– Det gäller att djärvt vågar fråga potentiella sponsorer. Endera får man ett ja eller ett nej, svårare än så är det inte.

Prest säger att osäkerheten om när Ärevavet ska kunna hållas i någon mån bromsade. Han säger att man borde börja i god tid för att få det bästa resultatet.

Löparna rundade en bana på drygt 200 meter på parkeringsplatsen vid skidstugan. Flest varv hade Liam Mäkinen och Elis Häggblom. Båda noterades för 43 varv.

Ärevarvet är en viktig inkomstkälla för föreningen. GIF brukar traditionellt ordna Ärevarvet på försommaren. Coronapandemin har gjort att evenemanget flyttats till hösten. Det har förstås påverkat friidrottssektionens ekonomi. Järvelä säger att man kommer i otakt då man i efterskott samlar in pengar för den gångna säsongens verksamhet.

GIF-friidrotten har för övrigt en bra säsong bakom sig. I kampen om den åtråvärda Kalevapokalen är GIF på 20 plats med 58,5 poäng. I den nationella Föreningscupen placerade sig GIF på 33:e plats totalt, tolfte i Första ligan med sina 210,5 poäng. Endast Vasa IS är bättre av ÖID-föreningarna. Anrika IK Falken och IF Drott ligger bakom GIF i år. I föreningscupen räknas poängplaceringarna i FM-tävlingarna, en poängsättning av idrottsprestationerna och antalet licenser. Långdistansaren Nina Chydenius har haft sin bästa säsong i karriären och är den idrottare som samlat flest poäng till GIF i föreningscupen.

Chydenius tog bland annat guld i överlägsen stil på 10000 meter i Kalevaspelen och brons på 5000 meter. Filiph Johansson fick brons på 400 meter.

I  juniorklasserna blev det FM-silver i höjdhopp för Vilma Knutar i klassen under 15 år Mia Känsäkangas som deltog i den ett år äldre klassen fick FM-brons i höjd. Kasper Biskop hemförde också en bronspeng i klassen P-16. Hans medalj kom på 2000 meter hinder. Spjutkastaren Minna Hollanti tog FM-brons i klassen under 22 år. Brons blev det också för Väinö Venetjoki på 1500 meter.

Aleksi Salmela och Filiph Johansson presenterade GIF:s nya träningsgrupp före startskottet för Ärevarvet ljöd. (Foto: Tom Johanson)

Målet är att den positiva trenden ska fortsätta nästa år. GIF har etablerat sig som den största friidrottsföreningen i Karleby och den positionen vill man förstärka. Ett led i det arbetet är att utveckla och bredda verksamheten. Före Ärevarvet presenterade GIF en ny träningsgrupp för idrottare som är födda 2007–2010. Filiph Johansson och Aleksi Salmela berättade om möjligheten att ta följande steg i sin utveckling. Konceptet innehåller ledda träningar, gemensamma tävlingsresor och mångsidig träning. Regelbunden testning och gemensamma träningsdagar i Botniahallen eller i Kuortane ingår också i planerna. Förutom Johansson och Salmela ansvarar Robert Hagström för träningen. Dessutom anlitas Marko Känsäkangas som hopptränare. En kasttränare söks även. Ett tiotal juniorer har anmält intresse för träningsgruppen.

Tom Johanson

Kategorier:
Friidrott Startsidan