Chydenius tähtää ennätyksiin

Kirkonmäen kentällä usein harjoitteleva Nina Chydenius tähtää loppukesän kilpailuihin. Kuva: Seppo Järvelä

Lapsesta asti kovaan harjoitteluun tottunut Nina Chydenius haluaa nauttia kilpailemisesta ehjänä ja terveenä.

Viime kesänä kilparadoille vuoden tauon jälkeen paluun tehneen Nina Chydeniuksen tähtäin on asetettu elokuun 16. päivään, jolloin Turun Kalevan kisoissa juostaan naisten 10 000 metrin kilpailu.

– Silloin nähdään mikä on lopputulos, Chydenius sanoo.

Kisat ovat samalla tärkeä näyttöpaikka Suomi-Ruotsi -maaotteluun. Tämän vuoden maaottelu järjestetään Tampereella syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Gamlakarleby IF:n riveihin kaksi vuotta sitten siirtynyt Nina Chydenius juoksi viime kesänä lyhyen harjoittelujakson jälkeen kympin kaksi kertaa. Hän selviytyi urheilu-uransa seitsemänsiin Kalevan kisoihin juostuaan seuransa järjestämällä Chydeniuksen kympillä alle kisarajan.    

Juoksuun vihkiytynyt kokkolalainen harjoitteli syksyn hyvin. Helmikuun puolivälissä hän juoksi Tampereen SM-halleissa 3000 metrillä kolmanneksi ajalla 9.49,21. 

Onnistuminen hallikauden pääkilpailussa oli juoksijalle tärkeä.

-Kiri irtosi hyvin, jolla varmistin kolmannen sijan.

Hallien jälkeen Chydenius on nostanut harjoitusmääriään. Kevään jakso on kovin hänen harjoittelussaan.  

– Juoksen kovilla viikoilla noin 160 ja kevyillä 105-115 kilometriä. Harjoittelu on rytmitetty niin, että kolme viikkoa on kovaa ja sen jälkeen on kevyt viikko.

Håkan Prestin laatimien ohjelmien mukaan treenaava Nina Chydenius kertoo lähtevänsä lenkille 13 kertaa viikossa. Torstaisin hän juoksee yhden 20-25 kilometrin lenkin. Muina päivinä hän harjoittelee kaksi kertaa.

– Kovat treenipäivät ovat keskiviikko, perjantai ja sunnuntai. Tänä kautena olen tehnyt myös tuplakovia, jolloin juoksen aamulla ja illalla kovaa. 

Chydenius käyttää harjoituksen kontrollissa laktaattimittausta. Se on uutta hänelle.

– Mittaus on tärkeää. Muuten on riski juosta liian kovaa ja harjoitus ei kehitä, Chydenius muistuttaa.

Nina Chydenius siirtyi juoksuun kymmenen vuotta sitten harrastettuaan kilpauintia 8-vuotiaasta alkaen.

– Kilpailin perhosuinnissa 100 ja 200 metrin matkoilla. Nuoret uimarit harjoittelevat paljon, joten en siinä vaiheessa muuta tehnytkään.

Yhdentoista vuoden uintiharjoituksella ensimmäinen maraton kulki yllättäen aikaan 3.30.

– Sinä hetkenä tiesin, että juoksu on minun lajini. Se tuntui oikealta ja luonnolliselta. Lopetin uinnin viikossa ja päätin olla mukana seuraavan kesän Kalevan kisoissa.

Kalevan kisojen neljäs sija antoi motivaatiota jatkaa ja etsiä omia rajoja.

– En lopeta juoksua, ennen kuin olen rajani saavuttanut, Chydenius sanoo.

Viipurin Urheilijoita aiemmin edustanut Chydenius on saavuttanut urallaan pronssin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Hän on osallistunut 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin ja edustanut Suomea seitsemässä maaotteluussa.  

Merkittävä saavutus on myös Saksan Bienwald Kandelin maratonin voitto reittiennätysajalla 2.50.22 kolme vuotta sitten. teksti:Seppo Järvelä

Kuka?

Nina Chydenius

Ikä: 30 vuotta

Työ: kansainvälinen myyntiassistentti Raisoftilla

Harrastukset: juoksu

Kotipaikka: Kokkola

Kategorier:
Friidrott Startsidan