Filiph Johansson nådde efterlängtad gräns – nu är han bäst i landet

Filiph Johansson kan nu börja sikta framåt efter att 48-sekundersgränsen är slagen. På måndagen varvade han ner genom ett återhämtande träningspass och med att vara ledare för GIF:s knattefriidrottsskola.
Foto: Johan Prest Filiph Johansson kan nu börja sikta framåt efter att 48-sekundersgränsen är slagen. På måndagen varvade han ner genom ett återhämtande träningspass och med att vara ledare för GIF:s knattefriidrottsskola.

Under en lång tid har Filiph Johansson jagat en tid under 48 sekunder på 400 meter. På söndagen var det äntligen dags. En Johansson i toppform disponerade sitt varv perfekt Björn Bredbacka

Redan förra säsongen hade Filiph Johansson tänkt komma under 48 sekunder på banvarvet. Då lyckades det inte trots att formen var fin på sensommaren och han noterades för nya personliga rekordet 48,23.

I Saarijärvi för en dryg vecka sedan sprang han på 48,28. En bra tid, men fortsättningsvis över den gräns han hade som mål. 

Men på söndagen var det äntligen dags. I varma och soliga förhållanden i Jyväskylä fick GIF-löparen in den träff han så länge väntat på. Tiden 47,89 innebar nytt personligt rekord med 34 hundradelar.

– Jag har längtat länge efter det här, så visst är det en lättnad, säger Johansson.

Trots den långa väntan var det ingen större överraskning när han väl fick till det.

– Jag har varit i bra form hela säsongen. Tillsammans med min tränare Thomas Asp började jag bygga bra redan i fjol. Löptekniken och snabbheten har utvecklats mycket, men det tar lite tid innan man får ut det på tävlingsbanan och det lyckades inte ännu i fjol. 

Johansson erkänner att det emellanåt har funnits en viss frustration över att inte nå de tider han vill, men i år har han inte känt av den.

– I år har jag varit så säker på att det ska lyckas att jag inte ens har behövt tänka på det. 

Utöver toppform och fruktsamt långsiktigt arbete fanns det ytterligare en ingrediens som enligt Johanson påverkade resultatet positivt. Tillsammans med Asp har han nämligen lagt om taktiken lite.

– Jag gjorde ett jämnare lopp än vanligt. Tidigare har jag ofta lagt in spurten med 200 meter kvar och det har lett till att jag kört in i väggen. Benen har ofta varit väldigt stela sista 50.

Nu lade Johanson in spurten med 120 meter kvar och det gav resultat. 

– Benen kändes fräschare på upploppet. Efter loppet var det däremot ingen skillnad, jag var helt slut. 

Att disponera ett lopp på det sättet bygger förstås på ett aktivt beslut som han fattat tillsammans med Asp. Men Johansson tror också att den erfarenhet han samlat på sig genom åren är viktig.

– När det är tävling är man lätt väldigt tänd och vill köra på så hårt som möjligt. Nu har jag lärt mig att vara lite kyligare för att orka hela vägen, säger Johansson, som hunnit bli 23 år. 

Det är en speciell friidrottssäsong som pågår. De stora internationella tävlingarna är inställda och det är förstås tråkigt. Men samtidigt ger det den nationella eliten en viss ro att att köra på i lugn och ro och inte behöva bygga upp säsongen för att nå kvaltider innan specifika datum.

– Jag tror faktiskt att det påverkar. Det är lite mindre press än vanligt och man får göra grundjobbet i lugn och ro. Det är säkert en orsak till att många finländare har presterat väldigt bra i sommar, säger Johansson.

För hans del är det stora målet med sommaren FM i Åbo i mitten av augusti. Hans nya rekordtid gäller som inhemskt årsbästa och därmed går det inte att ställa målsättningarna speciellt lågt.

– Jag är helt klart ute efter medalj. 

Innan det är dags för FM blir det några tävlingar på annat håll. På fredag springer Johansson 400 meter i Karleby och i mitten av juli kan det bli aktuellt med en start på 400 meter i GP-tävlingarna i Lahtis.

– Jag kommer också att springa några lopp på 200 och 100 meter i juli. 

Utöver medalj i FM är målsättningen klar. Det personliga rekordet ska förbättras ytterligare i sommar. Björn Bredbacka / ÖT

Kategorier:
Friidrott Startsidan