FM-medaljer för Kaas och Chydenius

Jan Kaas hemförde silverpengen i terräng-FM för 40-åringar på 6 kilometer. Klubbkamraten Mika Sällinen kom fyra i samma lopp som avgjordes i Helsingfors.

I 55-årsklassen kom Tommi Viitasaari åtta.

Nina Chydenius tog FM-brons på damernas 10 kilometer i söndags. Johanna Peiponen, Lapin Lukko, och Susanna Saapunki, Pudasjärven Urheilijat, ryckte loss redan under första varvet. Nina hölls sig på tredje plats och förlorade lite till tätduon på varje varv.

Peiponen var starkast i spurten och segertiden blev 34,59. Saapunkki förlorade med en sekund. Chydenius klockades för 36.12.

– På denna bana var det en bra prestation. I serpentinkurvorna visste jag inte hur jag skulle löpa så att jag hålls på benen. Det var en tung bana för speciellt för vristerna, men det var lika för alla.

För Chydenius var uppladdningen inför terräng-FM inte den bästa.

– Efter maratonloppet i Hannover hade jag en lugn träningsvecka och efter det blev jag sjuk. Jag beslöt att stå över landsvägs-FM och i stället satsa på terräng-FM. Träningsperioden blev dock kort.

På herrarnas 10 kilometer siktade GIF:arna på goda placeringar med tanke på lagtävlingen. I lagtävlingen räknas både damernas och herrarnas placeringar. Insatserna räckte inte till för medalj utan GIF för nöja sig med en fjärde plats med 29 poäng.

Konsta Puutio klarade sig bäst av GIF-herrarna med sin elfte plats på tiden 33,35.

– Jag öppnade försiktigt och kunde öka farten under loppet. Jag är nöjd med dagens löpning.

Jan Kaas löpte in som 15:e man på tiden 34.02. Mika Sällinen löpte i väl strax efter på tiden 34.06

Söndagens avslutande tävling, herrarnas 4 kilometer, togs hem av Ossi Kekki, Lahden Ahkera, som därmed blev dubbelmästare. Han vann tidigare under dagen 10-kilometersloppet.

Joni Virkkala löpte i mål som sexa på tiden 12.21. Placeringen är Jonis bästa genom tiderna.

– Ett otroligt lopp. Jag visste att formen var god, men det här överträffade alla förväntningar, säger en glad Joni

Hallsäsongen och träningen gick bra i vintras, men under våren höll han på att bli övertränad vilket överbelastade kroppen. Som tur var förstod jag på att sakta av och nu cirkulerar syret och löpningen fungerar.

Väinö Venetjoki kom 14:e på tiden 12.35.

I kampen om Kaleva-pokalen placerade sig GIF på 12:e plats med 12 poäng.

Ava Nieminen

Kaas ja Chydenius juoksivat SM-mitaleille

Jan Kaas juoksi 40-vuotiaiden miesten kuuden kilometrin kilpailussa hopealle aikuisurheilun SM-maastoissa Helsingin Paloheinässä lauantaina. Seurakaveri Mika Sällinen oli kilpailussa neljäs.

Jan Kaas Mika Sällinen

55-vuotiaiden miesten kilpailussa Tommi Viitasaari juoksi kahdeksanneksi.

Sunnuntain SM-maastoissa Nina Chydenius juoksi naisten kymmenen kilometrin kilpailussa pronssille.

Kympin kilpailussa Lapin Lukon Johanna Peiponen ja Pudasjärven Urheilijoiden Susanna Saapunki karkasivat muilta heti ensimmäisellä kierroksella. Nina Chydenius juoksi kolmantena jääden kärkikaksikosta tasaisesti kierros kierrokselta.

Nina Chydenius

Kärkikaksikon kamppailu mestaruudesta jäi loppusuoran varaan. Peiponen kiri voittoon ajalla 34.59. Saapunki hävisi voittajalle sekunnin. Kolmantena maaliin juosseen Chydeniuksen aika oli 36.12.

Chydenius oli tyytyväinen pronssiin.

-Tällä reitillä tämä oli hyvä suoritus. Serpentiinimutkissa en oikein tiennyt, miten juosta niin, että pysyy pystyssä. Hermostollisesti tämä oli raskas rata ja erityisesti nilkoille kova. Mutta se oli kaikille sama.

Chydeniuksen valmistautuminen kilpailuun ei ollut paras mahdollinen.

-Hannoverin maratonin jälkeen minulla oli yksi kevyt harjoitusviikko, jonka jälkeen sairastuin. Jätin Pyhtään SM-maantiejuoksut väliin ja päätin keskittyä maastoon. Harjoittelujakso näihin kisoihin jäi kuitenkin lyhyeksi.

Miesten kymmenen kilometrin kilpailussa miehet lähtivät tavoittelemaan hyviä sijoituksia joukkuekilpailun mitali mielessään. Joukkuekilpailuun huomioidaan miesten ja naisten juoksujen sijoitukset.

Mitaleille sijoitukset eivät ihan riittäneet. 29 pisteellä tuli neljäs sija. Henkilökohtaisesti parhaiten onnistui Konsta Puutio. Hän juoksi 11. sijalle ajalla 33.35.

Konsta Puutio

-Lähdin rauhallisesti matkaan ja pystyin kiristämään vauhtia. Ihan tyytyväinen olen päivän juoksuuni, Puutio kertoo.

15. sijalle juosseen Jan Kaasin aika oli 34.02. Mika Sällinen oli 16. ajalla 34.06.

Päivän päätöslajina juostun miesten neljän kilometrin kilpailun voitti kisojen kaksoismestariksi juossut Lahden Ahkeran Ossi Kekki ajalla 11.52. Kekki oli jo aiemmin voittanut kymmenen kilometrin mestaruuden.

Joni Virkkala juoksi kilpailussa kuudenneksi ajalla 12.21. Sijoitus on Virkkalan kaikkien aikojen paras.