Inget EM för Johansson – siktet ställt på FM och nya rekord

Filiph Johansson kör med nio träningspass per vecka.
Foto: Roy Frilund Filiph Johansson kör med nio träningspass per vecka.

Filiph Johansson har satt ett antal målsättningar för säsongen. Siktet är ställt på individuell medalj i FM och nytt personligt rekord både på 400 och 200 meter.Roy Frilund
Spara artikel

Karlebybon, som för tillfället studerar i Vasa, satsar på 400 meter i första hand, men ett antal 200-meterslopp ingår också i sommarens planer.

Det är FM som nu är det största målet. Johansson hade också gärna hjälpt Finlands stafettlag (4×400 meter) nå plats i EM i Paris, men det blir inget EM. Beslutet kom i torsdags.

– EM var ett stort mål. Till det hade krävts en tid på cirka 3.06, säger han.

Individuellt har han också satt några målsättningar.

– Individuellt satsar jag mest på Kaleva spelen i Åbo, på 400 meter. Medalj är mitt mål, säger Filiph. Femte placering är hans hittills bästa i Kaleva spelen.

48.23 är hans personliga rekord på 400 meter.

– Länge har jag haft som mål att komma under 48 sekunder. Det målet vill jag nå sommaren 2020.

Siktet är också ställt på Sverigekampen, både individuellt och i stafett. Sverigekampen går av stapeln i Tammerfors i höst.

– Det skulle vara mäktigt få vara med igen, säger Johansson.

Johanssons rekord på 200 meter lyder 21.83. Det blir ett antal 200-meterslopp i sommar och Filiph har som mål nå en tid mellan 21.60 och 21.70.

Filiph Johansson jagar nytt rekord både på 400 och 200 meter.
Foto: Roy FrilundFiliph Johansson jagar nytt rekord både på 400 och 200 meter.

Filiph Johansson, född 1997, började träna friidrott när han gick på årskurs nio. Han började satsa mera redan följande år.

Johansson höll också på med fotboll, som junior i GBK, B- och A-junior i Vasa IFK och även i Terjärv US representationslag.

Men det var friidrott och främst då 400-meterslopp som vann Filiphs hjärta.

– Jag märkte att snabbheten fanns.

Det var allt från 100 till 800 meter som gällde i början, men mest 200 och 400 från och med det andra året. Filiph gillar båda sträckorna, även om han satsar på 400 i första hand.

– De kompletterar varandra bra.

Bästa du upplevt hittills?

– Sverigekampen i Tammerfors. Jag fick ingå i herrlaget som vann och det gav mig mycket motivation och självförtroende för framtiden, säger Johansson.

Han har också mött motgångar.

– Inför vissa junior-FM hade jag kanske lite för höga förväntningar. Till exempel i FM-U18 hade jag stora förväntningar, men var inte alls nöjd med bronsplaceringen.

– Å andra sidan, motgångarna har också gett mig motivation och revanschvilja.

Endast två veckor senare deltog han i Nordiska mästerskapen (U20), blev tredje och sprang första gången under 49 sekunder.

– Då kändes det bra, småler han.

Att delta i landskampen mot Sverige hör till Filiph Johansons finaste idrottsminnen. Finlands herrlag på 4x400 meter: Eljas Aalto, Christoffer Envall, Filiph Johansson och Markus Teijula.
Foto: Arkiv/Daniel ByskataAtt delta i landskampen mot Sverige hör till Filiph Johansons finaste idrottsminnen. Finlands herrlag på 4×400 meter: Eljas Aalto, Christoffer Envall, Filiph Johansson och Markus Teijula.

Filiph Johansson tränas av Thomas Asp. Samarbetet har pågått i tre år. Inga tävlingar finns inprickade i kalendern inom den närmaste tiden.

– Normalt skulle det tränas hårdare och effektivare i det här skedet, men nu tar vi det lite lugnare, säger Johansson.

Han kör med nio träningspass per vecka, bland andra intervallträning, snabbhetsuthållighet, fartlek, gymmet med mera.

Veckorna är indelade i tre olika, hård, medelhård och lätt vecka. Johansson har en vilodag per vecka.

– Säsongstarten är framflyttad. Nu bygger jag upp styrka och uthållighet.

Ett antal tävlingar är inställda, bland andra uteblir tävlingarna i Belgien i maj. De första inprickade tävlingarna är först i augusti, men det kan bli aktuellt med några extra tävlingar i Karleby eller Vasa.

– Dessa är ännu under planering, säger Filiph Johansson. roy.frilund@hssmedia.fi

Kategorier:
Friidrott Startsidan