Kaisla Keiski Estejuoksu on kiinnostava laji

Kaisla Keiski treenaa paljon aitojen kanssa. Varsinainen esteharjoittelu on rankkaa jaloille. Kuva: Seppo Järvelä

Kaisla Keiski lisää tulevalla kaudella juoksuharjoittelun määrää. Pidempi juoksumatka vaatii kovempaa kuntoa.

Perjantaina Kemin SM-kilpailuissa 19-vuotiaiden 3000 metrin estejuoksussa seitsemänneksi sijoittunut Kaisla Keiski on tyytyväinen juoksuunsa ja ennätyksensä parantumiseen.

-Ensimmäisillä esteillä oli ruuhkaa ja jouduin sipsuttelemaan. Vesiesteellä putosin vesihaudan syvimpään kohtaan, Keiski kertoo.

Matkan edetessä esteiden ylitykset onnistuivat hyvin. Maalissa Keiski oli ajassa 12.13,57.  Entinen Kokkolassa heinäkuun alussa juostu ennätys parani 17 sekuntia.

-Varsinaista aikatavoitetta minulle ei ollut. Olen juossut aikaisempina vuosina lyhyempiä estematkoja, Keiski sanoo.

Kaisla Keiski kertoo innostuneensa juoksemisesta neljä vuotta sitten kälviäläisen Petri Kykyrin ohjauksessa. Hän pelasi samaan aikaan jalkapalloa KPV:n tyttöjen joukkueessa.

-Jalkapallo jäi kaksi vuotta sitten. Aika ei riittänyt kahden lajin harrastamiseen. Lisäksi rasitusta tulee liikaa ja loukkaantumisen riski kasvaa.

Estejuoksusta on tullut parin viime vuoden aikana Gamlakarleby IF:n juoksijalle päälaji. Vaihteleva laji kiehtoo sileitä matkan juoksuja enemmän.

-Yhden esteen jälkeen tulee seuraava este, jonka ylittämiseen pitää valmistautua. Muutaman kerran olen kolhinut polveani esteisiin ja kaatunut vesiesteellä. Esteet eivät kuitenkaan ole pelottavia, Keiski sanoo.

SM-estekisat ovat Keiskille tuttuja edellisvuosilta. Viime vuonna hän sijoittui Kankaanpäässä järjestetyissä kilpailuissa 17-vuotiaiden 2000 metrin esteissä viidenneksi. Vuotta aiemmin hän oli Espoossa 16-vuotiaiden sarjassa seitsemäs. Ruotsinkielisen liiton SFI:n mestareiksi hän juoksi vuosi sitten Karjaalla.

Viime talvena Kaisla Keiski juoksi 70-80 kilometrin harjoitusviikkoja. Viikkoon sisältyi yksitoista harjoituskertaa.

-Viikon pitkä lenkki oli pituudeltaan 12-15 kilometriä. Kolmena aamuna treenasin urheiluakatemian tunneilla. Juoksin lenkkiä, tein kuntopiiriä tai treenasin urheilutalolla.

Keskiviikkoiltaisin Keiski treenasi GIF:n muiden yleisurheilijoiden kanssa Kipparihallissa.

-Tykkään harjoitella porukassa. Porukassa saan toisilta juoksijoilta vetoapua ja aina on joku katsomassa ja kommentoimassa juoksuani.

Nykyisin Keiskin harjoitusohjelmat laatii Håkan Prest.

-Kesällä vedän radalla 1000 metrin vetoja ja lyhempiäkin 40 metriin asti. Estejuoksun harjoittelun toteutan aitojen kanssa. Varsinainen esteharjoittelu on aika rankkaa jaloille.

Syksyn kilpailuohjelmaan kuuluvat vielä SM-viestit Kotkassa ja syyskuun lopulla juostavat SM-maastot Kurikassa. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen uuteen kauteen.

-Harjoituskilometrejä pitää saada paljon lisää. Peruskunto pitää olla kovempi pidempiä matkoja varten, Keiski tuumaa.

Vauhtia hän hakee juoksuunsa Mustasaaren Botniahallista. Sinne hän suuntaa talvella harjoittelemaan seuransa muiden juoksijoiden kanssa.

Seppo Järvelä 

Faktat

Kaisla Keiski

Ikä: 18 vuotta

Perhe: äiti, isä ja kaksi veljeä

Seura: Gamlakarleby IF

Harrastukset: urheilu ja liikkuminen

Kotipaikka: Kokkola

Kategorier:
Friidrott Startsidan