Koti löytyi GIF:stä

Päivittäin juoksua treenaava Mustafa Al-Jubouri opiskelee tällä hetkellä etänä ja palaa Riikaan myöhemmin. Kuva: Seppo Järvelä  

Mustafa Al-Jubouri treenaa kohti kesää. Hän tavoittelee uusia ennätyksiä ja paikkaa Gamlakarleby IF:n viestijoukkueeseen.

Syksyn Riian yliopistossa opiskellut ja joulun ajaksi perheensä luokse Kokkolaan tullut Mustafa Al-Jubouri harjoittelee kahdeksan kertaa viikossa.

-Nyt treenaan nopeutta, se ei ole kehittynyt riittävästi. Voimaa pitää saada myös lisää. Päämatkani ovat 200 ja 400 metriä, Al-Jubouri sanoo.

Miehen harjoitukset painottuvat nopeus-, nopeuskestävyys- ja voimaharjoitteluun.  Kokkolassa harjoituksia ohjaa GIF:n juoksuvalmentaja Håkan Prest.

-Tavoitteenani on parantaa ainakin 400 metrin ennätystäni, joka on 54,97. Tavoittelen myös paikkaa seurani SM-kisojen viestijoukkueeseen. Paikoista on kova taistelu juoksijoiden kesken ja se on hyvä asia.

Irakista Kokkolaan 16 vuotta sitten perheensä kanssa tullut Mustafa Al-Jubouri pelasi lapsuudessaan perheensä kanssa jalkapalloa. Hänellä on kaksi siskoa ja kaksi veljeä.

Mustafa meni kuusivuotiaana kouluun, jossa hänen äitinsä oli opettajana.

-Minulla oli paineita olla hyvä opiskelija. Menestyin koulussa hyvin.

Perheen muutettua Kokkolaan kieli tuotti alussa ongelmia.

-Opin kielen kuitenkin aika nopeasti. Minulle eivät kielet ole yleensä vaikeita.

Hän kertoo puhuvansa arabiaa, englantia, venäjää, ruotsia ja suomea. Hän opiskelee myös ranskan kieltä.

Kokkolassa Mustafa Al-Jubouri jatkoi jalkapallon parissa, mutta loukkaantumiset veivät innostuksen. Kirkonmäen kentällä hän tapasi Håkan Prestin, joka ehdotti hänelle juoksua.

-Ensimmäinen 400 metrin kilpailuni päättyi keskeyttämiseen. SFI:n mestaruuskilpailuissa Maarianhaminassa 2012 juoksin 100 ja 200 metriä. Muut kilpailijat olivat paljon minua vanhempia.

Hän harjoitteli juoksua alkuun aika vähän. Kiviniityn lukiovuosina hän pääsi treenaamaan kolmena aamuna, joten viikkoon tuli kuusi harjoitusta. Tulokset paranivat ja harjoitteluinto kasvoi.

-GIF valikoitui seurakseni. Minut otettiin vastaan sellaisena kuin olen. Kukaan ei katsonut ihonväriäni, eikä kysellyt taustaani. Olen nähnyt muutakin.

Seuransa SM-viestijoukkueessa Mustafa juoksi kaksi vuotta sitten. Hän kuljetti kapulaa 4×400 metrin joukkueen ankkurina Ylivieskan SM-viesteissä.

Mustafa Al-Jubouri opiskelee hammaslääkäriksi.

-Olen lapsesta saakka halunnut hammaslääkäriksi. Aloitin opiskeluni Romanian Transylvaniassa, joita jatkan välivuoden jälkeen Latvian Riiassa. Minulla on vielä kolme vuotta jäljellä.

Mies kertoo viihtyvänsä hyvin Riiassa, jossa on paljon suomalaisia opiskelijoita. He auttavat arjen asioissa ja opiskelussa toisiaan. Mustafan opiskelija-asunto on lähellä kaupungin keskustaa.

Yliopistolla on uusi päärakennus, joka on rakennettu kaksi vuotta sitten. Yliopiston kirjasto on opiskelijoille mieluinen paikka. Muutenkin asiat ovat kunnossa.

-Tutorit ovat paikalla ja seniorit ovat ohjaamamassa ja auttamassa. Kaupungissa on turvallista asua.

Mustafa kertoo, että Riiassa opiskelu mahdollistaa tulla Suomeen töihin. Hän haluaa erikoistua leuka- ja suukirurgiaan.

-Haluan hakea Kokkolasta töitä. Olen saanut täältä niin paljon, että olisi kiva antaa jotakin takaisin.

Seppo Järvelä

Faktat

Mustafa Al-Jubouri

Ikä: 27 vuotta.

Seura: Gamlakarleby Idrottsförening.

Harrastukset: yleisurheilu. Syntymäpaikka Bagdad, kotipaikka Kokkola

Kategorier:
Friidrott Startsidan