Ponnistus kohti korkeuksia Korkeushypyn lajikseen valinnut Mia Känsäkangas treenaa tiiviisti kohti kesän kilpailuja.

Mia Känsäkangas ponnisti sunnuntaina riman yli useita kertoja Kirkonmäen kentällä. Kuva: Seppo Järvelä

Viime kesänä yleisurheilukentiltä selkävaivojen vuoksi sivussa ollut Mia Känsäkangas on harjoitellut hyvin ja tähtää kesään.

-Tulostavoitteeni on 165 ja mitali oman sarjan SM-kilpailuissa, Känsäkangas sanoo.

Kevään SM-juoksuja lukuun ottamatta yleisurheilun kansalliset mestaruuskilpailut järjestetään elo- ja syyskuussa. 16- ja 17-vuotiaat kilpailevat omien ikäsarjojensa mitaleista elokuun alussa Hyvinkäällä. 

Känsäkangas toivoo, että hän pystyisi hyppäämään terveenä ilman kipuja. Selkä vaivaa edelleen ja sen hoitoon hän on saanut apua Miika Potinojalta.

-Avaan kilpailukauteni Seinäjoella kesäkuun 6. päivänä. Sen jälkeen hyppään oman seurani Gamlakarleby IF:n järjestämissä kisoissa 15. kesäkuuta.

Mia Känsäkangas osoitti lahjakkuutensa yleisurheiluun jo lapsena. Hän ponnisti 10-vuotiaana korkeutta 140 ja vuotta myöhemmin 147. Tulokset ovat edelleen Keski-Pohjanmaan piirin ikäkausiennätyksiä.

-Kävin lapsena yleisurheilutreeneissä, harrastin uintia ja pari vuotta tanssia. Syksyllä 2018 aloitin harjoittelemaan Timo Kultalahden ryhmässä, Känsäkangas kertoo.

14-vuotiaana Kokkolan Veikkoja edustanut Känsäkangas ponnisti Lahdessa järjestetyissä SM-kilpailuissa pronssille tuloksella 157. Ulkoratojen ennätyksensä 161 hän hyppäsi kuukautta aiemmin Kannuksessa. Syksyllä hän hyppäsi Kaustisella halliennätyksensä 163.

Vuodenvaihteessa Mia Känsäkankaan seuraksi vaihtui GIF. Uuden seuransa edustajana hän osallistui Tampereella järjestettyihin nuorten SM-hallikilpailuihin.

-Olin viides tuloksella 160, johon olen tyytyväinen, Känsäkangas sanoo.

Onnistunut kilpailu antoi virtaa kevään harjoitteluun. Mia treenasi talvikaudella kahdeksan kertaa viikossa. Nyt hän harjoittelee kuusi kertaa viikossa. 

-Perus-, nopeus- ja lajivoimaa salilla sekä nopeus- ja juoksuharjoituksia urheilutalon juoksuradalla ja Kipparihallissa.

Talvikaudella tekniikkaharjoitukset ovat painottuneet osaharjoituksiin: hyppyjä riman yli ilman vauhtia ja lyhyellä vauhdilla. Kesäkaudella Mia harjoittelee Kirkonmäen kentällä.

Reilu viikko sitten Känsäkangas osallistui alueelliselle nuorten maajoukkueleirille.

-Kuortaneen leirillä sain hyviä vinkkejä ja uusia liikkeitä voimaharjoitteluun. Tietoa tuli myös urheilijan ravinnosta, Känsäkangas kiittelee.

Kokkolalaishyppääjä tietää, että eniten kehitettävää on nopeuden osa-alueella. Myös kimmoisuutta pitää saada lisää. Vauhdittoman viisiloikan kahdentoista metrin ennätystuloksessa on parantamisen varaa.

Mia kertoo urheilun olevan hänelle elämäntapa ja hän haluaa kehittyä. Perhe on myös täysillä mukana: mummu ja perhe kannustavat seuran ja kavereiden lisäksi. Marko-isä kulkee treeneissä mukana valmentamassa.

Kesäloman Mia Känsäkangas viettää urheillen ja kesätöitä tehden.

-On hienoa, että sain urheiluseuraltani kesätyöpaikan yleisurheilukerhojen ohjaajana. Tykkään toimia lasten kanssa ja odotan työjaksoa innolla.

Seppo Järvelä

Kuka?

Mia Känsäkangas

Ikä: 15 vuotta.

Seura: Gamlakarleby Idrottsförening.

Perhe: äiti, isä ja kaksi veljeä.

Harrastukset: yleisurheilu ja penkkiurheilu.

Kotipaikka: Kokkola

Kategorier:
Friidrott Startsidan