Tonnivitosesta päämatka

Joni Virkkala on parantanut 1500 metrin ennätystään tällä kaudella yli seitsemän sekuntia. Kuva: Seppo Järvelä

Kahden ratakierroksen kilpailuihin urheilu-uransa aikana yli 80 kertaa osallistunut Joni Virkkala tähtää jatkossa 1500 metrille.

Jyväskylässä kaksi viikkoa sitten 1500 metrin kolmanneksi ennätysajallaan 3.58,90 juossut Joni Virkkala iloitsee onnistumisestaan.

-Alitin ensimmäistä kertaa neljän minuutin rajan. Jyväskylän juoksu oli elämäni paras tonnivitonen, Virkkala sanoo.

Juoksun alku ei mennyt kovinkaan vauhdikkaasti. Väliajat lupailivat yli neljän minuutin aikaa. Juoksun kolmannella kierroksella kärkiporukan vauhti kiihtyi ja viimeinen kierros tultiin lujaa.

-Minulla oli tosi vahva loppu. Yllätyin, miten hyvin kiri irtosi, Virkkala sanoo.

Juoksun voitti IK Falkenin Robin Kronqvist ajalla 3.57,70. Toiseksi juoksi Turun Urheiluliiton Tuure Haapanen ajalla 3.58,41.

Uusi ennätysaika nosti kokkolalaisjuoksijan tilastosijoitusta. Hän pääsi aikansa perusteella viikko sitten Lahden Motonet GP –kilpailujen 1500 metrin A-erään.

-Odotukset olivat tosi kovat. Tiesin, että vauhtia on tarjolla, Virkkala kertoo.

Juoksun jänis veti alkukierrokset kovaa vauhtia. Virkkala meni letkan mukana, mutta juoksu katkesi 200 metriä ennen maalia. Loppuaika painui päälle neljän minuutin.

Kovat juoksut vahvistivat miehen itseluottamusta. Vaikka nappijuoksua ei tullut, niin 1500 metriä tulee kulkemaan vielä parempaan aikaan harjoittelun myötä.

-Kunto edellyttää nyt jo 3.55 aikaa. Toinen asia on, saanko sen ulosmitattua, Virkkala tuumaa.

Turussa elokuun puolivälissä järjestettäviin Kalevan kisoihin Virkkalan 1500 metrin ennätysaika ei tule riittämään. Kauden kotimaisessa tilastossa hän on 20. sijalla.

800 metrillä hän on lähempänä rajaa. Tammikuussa Mustasaaren Botnia-hallissa juostu 800 metriä aika 1.55,17 uupuu rajasta 0,17 sekuntia.

-Tampereen teemakilpailuissa keskiviikkona tavoittelen rajan alitusta 800 metrillä.

Kesän juoksut ovat vahvistaneet Virkkalan ajatuksia siitä, että 1500 metriä tulee olemaan miehen päämatka tulevina vuosina.

-800 metriä on nähty. Olen juossut matkan urheilu-urani aikana yli 80 kertaa, 25-vuotias Virkkala kertoo.

Joni Virkkala tietää, että 1500 metriä varten harjoitusmäärää on jatkossa lisättävä. Hyvä peruskestävyys on edellytys kovempaan juoksuvauhtiin.

Juoksijoiden suosimille ulkomaan leireille mies ei mieli. Hän suunnittelee juoksevansa jatkossakin lenkkinsä Kokkolassa.

-Kotimaan leireillä treenaan Kuortaneen ja Pajulahden halleissa. Osallistun leireille omien valmennettavieni mukana, Virkkala kertoo.

Seppo Järvelä

Kategorier:
Friidrott Startsidan