Treeneissä pitää olla hauskaa

Petri Kangas ohjaa yleisurheilua harrastavia lapsia Kirkonmäen urheilukentällä. Kuva: Seppo Järvelä

Petri Kankaalla on omalta urheilu-uraltaan paljon mukavia muistoja. Lasten ohjaajana hän korostaa monipuolista liikkumista ja eri lajien kokeilua. 

Lapsuudesta asti monipuolisesti liikkunut Petri Kangas kertoo saaneensa kipinän kilpaurheiluun ruotsinkielisten koulujen keväisistä viestikarnevaaleista.

-Stafettkarnevalen oli upea tapahtuma ja kevään ykkösjuttu. Helsingin Olympiastadionilla olivat katsomot täynnä ja tunnelma mahtava, Kangas kertoo.

Kruunupyyn kouluilla oli niinä vuosina hyvät joukkueet ja menestystä tuli.

-Koulumme joukkueella on edelleenkin hallussa lukion katuviestin reittiennätys.

Nopeakinttuinen nuorukainen kiinnosti urheiluseuran toimijoita.

-Minut pyydettiin vuonna 1991 IF Åsarnan viestijoukkueeseen. Voitimme joukkueella 4×300 metrin piirinmestaruuden ja lähdimme Forssassa järjestettyihin SM-viesteihin.

Kisoissa joukkue saavutti SM-hopeaa. Seuraavana vuonna Oulussa tuli mestaruus.

-Minun lisäkseni joukkueessa juoksivat Toni Myllymäki, Markus Brännström ja André Forsström. Olimme kaikki alaveteliläisiä, Kangas kertoo.

SM-mitaleja tuli Hans Pajusen valmentamalle joukkueelle seuraavinakin vuosina. Kapulaa kuljettivat myös Jan-Erik Salo, Robert Strandvall ja Kenneth Kastrén, joka saavutti 1993 pronssia pituushypyn nuorten EM-kisoissa.

Henkilökohtaisilla matkoilla ei mitalia Kankaalle tullut.

-Ratakierroksella ylsin SM-kisoissa viidenteen sijaan ja 800 metrillä olin neljäs. Kilpailin molemmilla matkoilla. En osannut päättää, kumpi matka on minulle parempi, Kangas naureskelee.

400 metrin ennätyksensä 50,00 mies juoksi 18-vuotiaana. 800 metriä kulki aikaan 1.54,49. Maaotteluun tuli kutsu yhden kerran. Kangas juoksi Nivalassa järjestetyssä nuorten Suomi-Baltia ottelussa kolmanneksi 400 metrillä.

Hyvien juniorivuosien jälkeen mies harjoitteli ja kilpaili vielä. Loukkaantumiset, armeijavuosi sekä tutun treeniporukan hajoaminen söivät kuitenkin motivaatiota.

Nykyisin miehen löytää yleisurheilu- ja pallokentiltä.

-Lasteni urheiluharrastuksen myötä lähdin mukaan. GIF:n yleisurheilukoulun ohjaajaksi tulin Daniel Storen pyynnöstä. Ohjaan myös GBK:n jalkapallojoukkuetta, jossa poikani pelaa, Kangas kertoo.

Petri Kangas kertoo viihtyvänsä mainiosti lasten ja nuorten parissa.

-Osaltani yritän edesauttaa lapsia löytämään liikunnan riemun. Treeneissä pitää olla hauskaa, Kangas sanoo.

Kangas muistuttaa, että lasten liikkumisen tulee olla leikkimielistä, positiivista ja kannustavaa. Myös kilpailuihin pitää olla mahdollisuus osallistua.

Lasten seurakisoja Kangas pitää mahtavina tilaisuuksina.

-Ne ovat matalankynnyksen kilpailuja, joissa on mahdollisuus päästä kokeilemaan eri lajeja. Kilpailussa on hienoa nähdä lasten innostus, Kangas sanoo.

Kuka?

Petri Kangas

Ikä: 44 vuotta.

Perhe: vaimo, kaksi tyttöä ja poika.

Ammatti: palvelupäällikkö Digi- ja väestötietovirastossa.

Harrastukset: lasten ohjaaminen, jalkapallo alasarjassa, sähly, penkkiurheilu ja musiikki.

Kotipaikka: Kokkola

Kategorier:
Friidrott Startsidan