Kiertävä juoksurata tarvitaan Håkan Prest pitää sisäjuoksurataa tärkeänä yleisurheilijoille. Rata mahdollistaisi myös isompien hallikilpailujen järjestämisen.

Håkan Prest toivoo, että uusissa yleisurheilutiloissa voitaisiin järjestää myös isompia kilpailuja. Kuva: Seppo Järvelä

Kokkolalaisia juoksijoita 1980-luvun alusta tuloksellisesti valmentanut Håkan Prest kiittelee Kokkolan yleisurheilijoiden kesäharjoitusolosuhteita.

-Meillä on Kirkonmäellä hyvä yleisurheilukenttä. Täällä on myös loistavat maastot ja reitit juoksuharjoitteluun, Prest sanoo.

Talviharjoittelun osalta tilanne on kuitenkin toinen.

-Keski- ja pitkänmatkan juoksijat eivät pysty vetämään 1000-4000 metrin vetoja pitävällä alustalla. Ulkona on usein liukasta ja pakkanen haittaa harjoittelua.

Håkan Prestin tallin nimekkäin juoksija on 10 000 metrin Suomen mestari Nina Chydenius. Hän käy talvikaudella säännöllisesti harjoittelemassa Mustasaaren Botniahallissa.

-Siellä Chydenius pystyy vetämään kunnon vauhtiharjoituksen, esimerkiksi 25 x 400 metriä, Prest kertoo.

Prest korostaa, että hallissa ei juosta jatkuvasti. Pääosa juoksijan harjoittelusta tapahtuu ulkona, mutta vauhtia juoksuun haetaan sisältä.

Kokenut juoksuvalmentaja tuntee Kokkolan urheilutalon 100 metrin juoksusuoran paremmin kuin kukaan muu.  

-Radalla on juostu pitkiä edestakaisia vetoja kääntymällä suoran molemmissa päissä, Prest kertoo.

Håkan Prestin mukaan suurimmat ongelmat syntyvät radan päissä. Juoksija joutuu ensin jarruttamaan ja sitten kääntymään.

-Nilkat ja polvet rasittuvat käännyttäessä.

Yleisurheiluseurojen toiveena on, että jatkossa juoksijat pääsisivät harjoittelemaan Kokkolassa 300 metrin sisäradalla. Radan voisi rakentaa nyt suunnitteilla olevalle hybridiareenalle.   

Kalevan kisojen 800 metrin finalisti GIF:n Joni Virkkala on Prestin kanssa samoilla linjoilla. Nykyinen juoksusuora ei ole riittävä keskimatkan juoksijan tehokkaaseen talviharjoitteluun.  

Virkkala kurvaa autollaan Botniahallin parkkipaikalle 1-2 kertaa viikossa.

Kokkolan Työväen Urheilijoiden Timo Kultalahti odottaa myös mielenkiinnolla tulevia yleisurheilupaikkoja. Nykyisin porukka harjoittelee urheilutalolla ja myös Kipparihallissa.

-Tänä talvena käymme harjoittelemassa myös Botniahallissa. Se on välttämätöntä, jos halutaan pystyä vauhdissa mukana, Kultalahti sanoo.

Kokkolan Veikkojen puheenjohtaja Jorma Harju toivoo, että hybridiareenan toteutukseen sisällytetään kunnolliset heitto- ja hyppylajien treenitilat, sekä mielellään kiertävä rata juoksuja varten.

-Heitto- ja hyppylajeja ajatellen tilakorkeus ja tilan riittävä pituus tulee ottaa huomioon. Kilpailuja varten olisi ihanteellista olla kiertävä rata sekä heittorinki, Harju sanoo.   

Seppo Järvelä

Kategorier:
Friidrott Startsidan