Mia Känsäkangas tog FM-guld, GIF fick tre medaljer i junior-FM

GIF:s ungdomar hemförde tre medaljer från Lempäälä där junior-FM för 16–17-åringar avgjordes.

I flickornas 17-årsklass segrade Mia Känsäkangas i höjd med resultatet 171. Hon tog 163, 166, 168 och 171 i sina första försök.

– Inför tävlingen var jag nervös över hur inledningshöjden skulle lyckas. Nu fick jag tillfälle att bevisa min form.

Mia Känsäkangas har hoppat säkert hela säsongen. Medeltalet för tio tävlingar är 169.

GIF:s framgångar fortsatte i 16-åriga flickornas höjdtävling där Vilma Knutar kom tvåa med 173. I den högklassiga tävlingen segrade Aino Aalto, Vehmaisten Urheilijat, efter spännande turer. Aalto höjde sitt personbästa till 175.

– Mitt mål var att vinna och att sätt nytt rekord. Det blev en bra tävling och jag är nöjd med både placeringen och resultatet, säger Vilma.

I längdkvalet hoppade Vilma 550. I finalen fick hon upp 519, vilket gav henne en sjätte plats.

Miro Heikkilä följde upp framgångarna med en bronspeng på 2000 meter hinder i klassen pojkar 17 år. Hans sluttid 6.39,02 är hans personbästa.

– Jag öppnade lugnt då jag var medveten om att jag inte skulle orka till medalj om jag följer med i tätduons fart. Det här är karriärens första FM-medalj och därför är jag nöjd.

På 1500 meter kom han i mål som elfte löpare efter att ha förbättrat sitt personliga rekord till 4.19,92.

På 800 meter för flickor 16 år kom Ava Nieminen på fjortonde plats med sitt nya personbästa 2.38,40.

I samma åldersklass löpte Ada Djupsund 200 meter på 27,57 i försöken. Tiden är hennes personbästa. Hon var tredje i heatet och säkrade en plats i semifinalen. Där kom hon i mål på tiden 27,90 och blev femma i heatet.

I Nurmijärvi ordnades samtidigt FM för åldersklasserna 14- och 15 år. Anton Furu kom tia på 1500 meter hinder för P15 med nya personliga rekordet 5.07,54. Han förbättrade även sitt personbästa till 2.14,41 på 800 meter .

Aron Åkerlund blev femtonde på 14-åringarnas 2000 meter med tiden 6.52,17.