Nina Chydenius spurtade hem FM-guld Kalevaspelen rapport

Karlebylöparen Nina Chydenius  kan glädja sig över ett bra lopp på 10000 meter som gav guld i Kalevaspelen. Nina som förbereder sig för maratonloppet i EM kontrollerade tian i Joensuu.

– Tanken var att få ett lätt lopp, men Johanna Peiponen hakade på och jag beslöt att avgöra loppet med en spurt på sista varvet. Jag höll huvudet kallt och övervägde under loppets gång om jag sätter in spurten 200 meter före mål eller ett varv tidigare

Loppet som gick i 28 graders värme blev utmanande för många av löparna. Nina som avgjorde loppet på sista varvet klagade inte över värmen

– Det blev en bra tävling för mig och Johanna. Mitt mål var att vinna loppet och det här är en stor sak för mig.

Segrartiden var 34.08,89. Peiponen löpte i mål på tiden 34.12,79.

Filiph Johansson noterade sitt årsbästa på 400 meter i försöksheatet. Han var trea i andra heatet och tiden räckte för en plats i finalen. I lördagens final öppnade han bra men krafterna tröt på upploppet. Tiden 49,24 och en åttonde plats tillfredsställer inte honom.

– Det räckte inte till mera än det här idag. Skadan i vadmuskeln har stört träningen och jag orkade inte med två hårda lopp.

I damernas spjut tog sig Minna Hollanti till final med ett kast på 49,56. Hon var med det resultatet femte i kvalet. I finalen följande dag fick hon upp 47,06 som gav en nionde plats.

På herrarna 1500 meter jom Joni Virkkala tia med tiden 3.53,34.

Han deltog även på 800 meter där han med knapp marginal blev utanför finalen. Han var fyra i sitt försöksheat på tiden 1.53,14. Ännu mer otursdrabbad var Väinö Venetjoki i sitt eget heat. Han höll på att drafta på näsan då cirka 400 meter löpts. Väinö tog sig ändå i mål på tiden 1.58,17. Han spurtade förbi en löpare på upploppet.

Vilma Knutar tog sig till final i damernas höjd genom att hopp personbästa utomhus, 173.

Klubbkamraten Mia Känsäkangas blev strax utanför finalen med resultatet 170. I finalen hade Vilma otur och blev utan resultat.

På herrarnas 10 000 meter löpte Konsta Puutio in som tolva med tiden 32.55,53. Jan Kaas var fjortonde på tiden 33.12,36.

På damernas 100 meter var Nathalie Westman fjärde i sitt försöksheat på tiden 12,07. I damernas längdkval fick hon upp 579 vilket räckte till en femtonde plats.