Syksyllä kovia treeniviikkoja Nina Chydenius juoksee lauantaina Ruotsin Tullingessa järjestettävissä Pohjoismaiden mestaruusmaastoissa.

Nina Chydenius juoksee kovat vedot usein Suntin rannoilla. Kuva: Seppo Järvelä

Kesän juoksuissa kaikilla matkoilla ennätyksiään parantanut Nina Chydenius harjoittelee tällä hetkellä erittäin kovaa.

-Nyt on menossa peruskuntokausi ja kova treenijakso. Syksyllä on tärkeä tehdä hyvät pohjat. Kovilla harjoitusviikoilla treenaan 13-14 kertaa. Helpoilla viikoilla harjoittelen vähemmän ja silloin voi ohjelmassa olla yksi lepopäiväkin, Chydenius kertoo.

Chydenius juoksee viikossa 140-160 kilometriä Santahaan maastossa, Trullevintiellä ja Suntin rannoilla. Tiistai, torstai ja lauantai ovat kovia treenipäiviä. Hän käy kaksi kertaa viikossa punttisalilla ja kehittää nopeuskestävyyttään 100 metrin vedoilla.

Kokkolalaisjuoksija ei löysää harjoitteluaan edes ennen lauantain kilpailua. Hän tavoittelee yhdeksän kilometrin maastokilpailussa kuntonsa mukaista suoritusta.

-Valmentajani Håkan Prest on saanut minut uskomaan, että täytyy kilpailla myös harjoituskaudella, vaikka ei ihan täydessä kisakunnossa ole. Tosi kiva on päästä sinne juoksemaan. Kilpailu on samalla hyvä testijuoksu.

Suomesta Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin osallistuu 17 juoksijaa, joista neljä kilpailee naisten sarjassa. 

-Tullingen maastorata on kuin minulle tehty. Puolentoista kilometrin reitti on nurmi- ja hiekkapintaa, jota voi piikkareilla juosta. Voi tulla mielenkiintoinen kilpailu, Chydenius arvelee.

Viime kesänä Tampereen Kalevan kisoissa 10 000 metrillä Suomen mestariksi juosseen kokkolalaisjuoksijan päätavoitteet on asetettu ensi kesään.

-Kaiken mitä teen, pitää palvella kesän tavoitteen saavuttamista. Ensi kauden päätavoite on Münchenin EM-kisat ja siellä 5000 ja 10 000 metriä. Kotimaisista kisoista tärkein on Kalevan kisat, Chydenius sanoo.

Tulevan talven ohjelma on suunniteltu huolella.

-Ruotsin kilpailun jälkeen lähden treenaamaan lämpimään. Harjoittelen kaksi viikkoa Dubain lähistöllä, Chydenius kertoo.

Itsenäisyyspäivän aikaan on maajoukkueen leiri. Ennen joulua Chydenius suuntaa Etelä-Afrikan vuoristoon perheensä kanssa.

-Harjoittelen 4,5 viikkoa Dullstromissa, joka on 2100 metriä merenpinnan yläpuolella. Samassa paikassa harjoittelee myös muita suomalaisurheilijoita¨.

Hallikaudella Gamlakarleby IF:n juoksija kilpailee 3000 metrin matkalla.

-Juoksen ainakin SM-halleissa Kuopiossa ja tavoittelen paikkaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään Uppsalassa Ruotsissa. Tarkoitus on löytää kisoja, joista voi saada ranking-pisteitä.

Seppo Järvelä

Kategorier:
Friidrott Startsidan